Rabu, 15 Jun 2011

praktikal part 7~ Jadual Hari ini

assalamualaikum.....

jom tengok aktiviti hari ini...
  pagi ada kuliah....bersama dengan en. ashraf...hehe

selepas itu, ada  praktikal...dan dijangkakan...kami join lawatan dari unisza di lgm ni....

waaahhh, tak sabar habis kuliah pagi ini....

ooooppppsss masa untuk pergi kuliah....

babye....

kataRatu: kuliah lagi.....huhuk

Selasa, 14 Jun 2011

Praktikal part six~ Story Before Break

Aku  dan kawanku sibuk menanam,menyiram,hybrid pokok-pokok, ....hmmm  bilalah  magic plant ni

muncul...puas aku kacuk,species ni,species ni ,semua tidak jadi......aku fikir-fikir lagi....duduk berangan...sambil menunggu masa rehat tengah hari...

berangan punya berangan,tetiba muncul lembaga hitam depanku...mata aku beralih alamak  lembaga apa ni..

 

"ni kak nurul ke?"

aku berpaling....
ya allah...bercakap pula lembaga ni...terkejut aku, mana tidak baju hitam,beg hitam,kulit pun gelap juga..nasib  baik aku sihat2 juga...hmm budak ni, ingatkan  dari mana,   officer ker, ape ker,....nasib baik tak kantoi  main game plant tycoon ni...hehe...aku tgk kawanku yang duduk sebelah aku jer..

" bukan kak nurul  eh, ni adik dia ker?"budak tu tanya lagi...
aku dan kawan aku berpadangan sesama sendiri

" eh bukan,kak nurul  keluar  tadi,..tunggu la kejap" jawabku

" ni bukan adik nurul, ni sape ni?? pekerje sini ker??"tanya dia lagi...

" kami budak praktikal" jawabku lagi

" dari mana, umur bpe ni??" banyak tanya pula budak ni....

" kami dari unisza, sya 22thn"

"nampak tua"
lebih kurang macam tu aku dengar keluar dari mulut budaktu...aku dan kawan aku senyum jer...
pertama kali orang cakap aku ni nampak tua, biasanya orang yang pertama kali jumpa@nampak aku anggap aku ni budak  darjah 5 la, budak MRSM lah...ni lain plak

selepas tu budak tu bercakap lagi,
" nanti tolong sampaikan kak nurul boleh, saya ni dari KFC, kentuckyfriedchicken, korang taw kan...
bukan kelantan  fried chicken yer....blah...blah.."
tidak lawak  pun,panjang  sangat budak ni bagi pesanan, aku bukan ingat semua nanti...
tetiba kak laili  datang..selamat rasa

" itu kak nurul ke??" tanya budak tu...
"bukan, tu kak laili"
" eh ni budak praktikal ke? dari mana?" tanya kak laili kepada budak tu...
" tak, saya dari KFC...blah....blah" pas tu budak tu ikut kak laili...
hehehe.....kak laili yang  tidak pernah tegur kami pun berbual dengan budak tadi...lama juga..selamat, selamat...
aku dan kawanku pun sambung bermain game.....nasib baik tak kantoi main game masa opis hour..hehe

bunyi jam opis pun berbunyi....yeah...yeaaa...bole balik lunch...
kami pun balik rumah, tak sabar keluar dari opis ni...hehe

kataRatu: balik umah makan megi jer....huhuk...

PRAKTIIKAL PART 5~ Today + Yesterday=???

assalamualaikum...

ini mau buat cerita yesterday morning, semalam aku dan member aku pegi menuntut ilmu di bahagian pengurusan rumpai...
memang mencabar kewanitaanku...mana tidak, penolong RO  suruh aku meracun, naidah pun kena buat juga...berat ooooooo....sampai pagi ini bahu kiri macam mau patah...
ikutkan tidaklah mencabar sangat, sebab kami bukan guna racun betul2 pun air seja bah...hahahhahaha....
ah lepas meracun tu kami pun pergilah Germplasm getah.....so surprising....getah origin dari brazil tu
1st time tgk depan mata, pokok dia tinggi, batang pokok besar....biji getah dia cantik...tapi yang kurangnya getah dari brazil ini getah susu kurang...


 ini la pokok getah original dari brazil.....


kalau di bandingkan dengan getah original dari malaysia pokok rendahlah sikit, renek biji getah hitam, tapi keistimewaaan getah asal malaysia ni banyak susu....



 ini pulak pokok getah tempatan....mcm bukan pokok getah...kan...

sebab itulah kita perlu kacukan kedua-dua baka ni...jadilah pokok getah yang biasa kita semua nampak sekarang.....banyak susu, tinggi daun  ala2 macam pokok getah brazil....

selepas tu, sebelah petang pula, kami masuk lecture...waaah...pensyarah baru

nama pensyarah : mr. Goh
subjek: Rumpai
masa: 2.30 ptg
tempat: opis mr. Goh..

haha..1st time pegi kuliah mcam ni...seronok juga..kalau mr.Goh tu jadi pensyarah di Unisza pun boleh...hehe


Hari ini pula pergi kuliah dulu...praktikal xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx maksud dia tiada...No praktical...huhuk..cedeh..sob...sobs...

nama pensyarah : mr.fauzi
subjek: soil
masa: 8.00pagi
tempat: opis mr. fauzi
hehehe..bila tengok pensyarah ari ni, teringat pula zaman boys sekolah dulu-dulu...hahahhahahahak...
...rambut ala2 korean gitu..hehe
tapi zaman sekolah kalau rambut mcm tu...nama masuk buku disiplin..hahaha
apa pun banyak  ilmu yang kami dapat dari opis mr.fauzi ni walaupun dia pengganti,dia memang best..
boleh jadi pensyarah...hehe...


jadi ini sejalah cerita hari ini , Today +Yesterday= Two Days

KataRatu: lapar weiii.......huhuk...food....food...

Jumaat, 10 Jun 2011

Praktikal Part 4~ The Best Day~

Aku  masuk opis hari ini jam 245 petang sebab hari jumaat...
pagi tadi jumpa penyelia Akademik ~ Dr. Hafsaf..hehe
mula2 pegi sarapan sama2, g jumpa kawan dr. hafsah...dapat lah jumpa orang VIP dekat LGM ni hehehe...

pastu baru balik opis..present depan dr. hafsah....takut..~.
2 hari 2 malam aku tidak boleh tidur  nyeyak...huhuk...biasa la takut present, cakap depan orang ramai bukan pandai sangat...

pukul 9 pagi tadi, pas makan, kami pun pegi masuk bilik gerakan...set up laptop, buku...apa2 la yang patut...tetiba Lcd tidak boleh detect laptop aku...huhuk...
terpaksa present tanpa lcd...present tidak guna lcd ni kurang la skit penakut ni...hahha

mula la aku dan member aku yang dikenali nama Naidah...blah...blah...blah...sampai abis...
tetiba dapat kekuatan speaking...kakkaka...tu pun baca slide jer...

fuuuh! lega rasa...hahahhaa...rasa bebaloi juga stay lama2 di opis buat slide presentation semalam..terima kasih banyak2 lah kepada penyelia industri...dia bagi banyak tunjuk ajar...siap stay opis sama2...khihi


alhamdullilah...semua berjalan dengan lancar....




kataRatu:  3 minggu lagi praktikal...hehe

Rabu, 8 Jun 2011

Praktikal Part 3

Assalamulaikum....

 Excited nak pegi kerja hari ini......
sudah 3 minggu aku dok umah dekat LGm ini baru aku pandai kunci padlock umah tu...kakakkaka

so EXCITED.....!!
tapi ada yang ndak siuk ni...hari jumaat kena present, jdi banyak kerja ni mau buat....nerves huhuk  
tambah pening aku ari ni..kerja lebih skit siapkan slide..
minta2 ok2 la juga hari jumaat ini...kan...kan..
okay dah pukul lima....mau besiap balik....bye3x

 wassalam.....

kataRatu: Aku mau Praktikal ni habis cepat2......ndak siuk!

Selasa, 7 Jun 2011

Praktikal Part 2

assalamualaikum,

Hari ini hari ke-16 hari aku berkerja sebagai staff LGM hahahha...berangan...

ada dua perkara yang menggembirakan hari  ini , yang pertama dapat makan nasi lemak Kafe Hevea dekat

LGM ini...dengar kakak staff cakap dekat sini...SEDAPPPPP......

memang sedap...sambal nasi lemak kafe hevea sedap....

yang kedua masa hari ini rasa cepat jak berlalu...pejam celik, pejam

celik..pukul 1...yeaaa....boleh balik REHAT....ndak rasa bosan pun....

petang ini aku mau kongsi pula apa yang terjadi dalam makmal LGM sg. Buloh ini....




ini lah ladang getah tempat kami ambil sempel getah,....banyak nyamuk ni ndak payah lah cerita banyak...semua org kenal nyamuk...kekee



ini lah sempel getah...kena masuk dalam ais nanti beku..pastu kami bawa pegi makmal.. 




 botol ni jangan tengok kecik...penutup dia ketat susah betul mau buka...silap2 boleh pecah...pengalamannn~



 pastu..ktaorg masukkan dye, bagi latex ini ada warna pink skit..ndak la boring..hehe
 sebenarnya utk membezakan latex dengan Bottom fraction




 seterusnya......


 dan seterusnya....ini kena lembut2...jangan kasar2 nanti patah bah lidi tu...


 
 kami masukkan lidi tu dalam centrifuge machine untuk mendapatkan bacaan bottom fraction (BF)




 dah siap, kitorg pun ambil la bacaan BF
 inilah ujian SSA dan TCA ....hehe...
ok..ini jer nak kongsi sebenarnya...hehe..

wassalam....

kataRatu: esok kena kerja sampai malam....huhuk

Isnin, 6 Jun 2011

Praktikal Part 1

Assalamualaikum......

hehe...lama aku tinggal blog aku...WaaaHh...

sekarang ini aku tengah Praktikal dekat LGM (lembaga getah malaysia)...ceeeh...

tapi kerja duduk opis jak banyak....hehee..mula2 memang YAHOOOOO!!...tiada keja pun mau buat kan..online jak....

lama2....rasa BoSaN.....huhuk...sudah tu lgm block semua...facebook,syok.org, mediafire...semua lah...yang best2 semua kena block....website2 utk berita2 pun kena block....
kalau mau download2 tu...give up la awal2 buang masa jak try and error...

hmm memang ini yang dikatakan suasana kerja....Kena focus masa kerja..jangan lalai benda lain...hehe
(kantoi buka blog) hahaha....

sebenarnya ada juga kerja tapi ndak banyak bah...tolong PRA ambil sempel untuk makmal...buat expeRiment...hehe...

bah...sambung buat kerja dulu....kerja apa??? 
buat buku log ler.....hehe...

KataRatu: selamat praktikal kawan-kawan...hehe

Daisypath - Anniversary

Lilypie - First Birthday