Isnin, 16 Disember 2013

last day

ALHAMDULILLAH

Hari ini aku dapat juga menghadirkan diri di pejabat biarpun hari terakhir. masa masuk pagi tadi aku dikejutkan ada sebungkus hadiah di atas meja hehehe.. ceria juga sepanjang hari. dah tua2 ini susah mahu dapat hadiah dibungkus cantik2 macam ni..teringat pula zaman muda2 dulu selalu juga buat bungkusan macam ni bagi dekat kawan2..hehe xie xie sangat2 dekat guru-guru kat sini dan staf2 yang mesra2 selalu especially guru besar, PK2 kalau rezeki aku disini insyaallah aku kembali lagi..huhu sedih pula rasa meninggalkan sekolah ni. hehe dapat hadiah...


 


Selasa, 3 Disember 2013

TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2014


Kunjungan anda di tunggu - Tip of Borneo
Jangan risau, dulu yalah hotel,chalet dan homestay belum dibina sekarang, Semua faciliti banyak dibangunkan di tempat ini. Ada yang baru ada yang sudah lama. Tidak rugi menghabiskan cuti dengan pemandangan yang indah dan penuh dengan warna warni semula jadi.

senarai penginapan yang ada di Tip of Borneo;

3. Amat Longhouse
5. Songkuro -new

Senarai Tempat Menarik  yang boleh ada kunjungi di Sekitar KUDAT;

1. The tip Of Borneo
2. Gombizau Honey Bee Farm
3. Kampung Bavanggazo (Rungus Longhouse)
4. Kelambu Beach
5. Tamu Kudat
6. Tindakon Dazang Beach
7. Sumangkap Gong Factory
8. Agro Tourism


Sebelum balik pastikan anda sudah melawat kesemuanya. 


SELAMAT TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2014 -MALAYSIA TRULY ASIA
.
Salam sejahtera dan assalamualaikum,

Lama tidak blogging, pejam celik pejam celik sudah bulan 12 @ disember 2013 dalam kalendar Masihi, ini bermakna umur aku meningkat ke 25 years old tidak lama lagi. Kalendar hijrah pula sudah Berganti tahun yang baru 1435 H, ini bermakna  umur dah 26 tahun dalam kalendar hijrah. Cepatnya masa berlalu,usia  pun setiap saat meningkat, amalan pula tuhan sajalah tahu... dan rasa macam baru sahaja aku lapor diri di sekolah SKM ini. Lagi 8 hari lagi, inilah nasib kerja kontrak..jangan bersedih dalam sudut positif banyak perkara berfaedah boleh dibuat, antaranya BIsnis..haha PERTANIAN ITU PERNIAGAAN. o.O

hAPPY bLOGGING!!

Jumaat, 6 September 2013

Trip to KUDAT



Trip to KUdat bermula disini... (^_^)
 
Destinasi pertama   ESPLANAD SIDEK KUDAT.

 Jalan raya Bandar kudat...

 
 love Our Esplanade!!!


Disini bOLEH juga menikmati pemandangan laut dan bukit bukau yang cantik 
salah satu tempat yang boleh relaxkan minda di kudat..



                                         

 Pemandangan di awal pagi..kebetulan hari mendung dan hujan..jadi tidak dapat menikmati keindahan langit kebiruan dan bukit kehijauan...subhanallah Allah tu Maha Kaya.. (^_^)

 

 

 
Esplanad kudat yang mempunyai keunikan tersendiri..I LOVE KUDAT!!
 

sebelum pergi ke tempat lain, kami sempat mengambil gambar sebagai kenangan di menara jam esplanad sidek..




 Destinasi ke-2..TOMBORUNGUS...bukan rezeki..masa bawa man & adam disini hari sabtu pula..

Tamu @ Pasar bermula hari selasa sehingga Tengah hari Rabu setiap minggu, masa yang panjang dan kawasan juga besar, barang-barang dan makanan juga pelbagai...semua dijemput hadir..hehe  lai..lai..


Kelapa terbesar yang wujud di kudat haha..with my dear friends..


Dataran Tomborungus...

  Destinasi ke-3..Marina resort kudat. kami plan makan tengah hari disini, nasib tidak menyebelahi kami, Marina Resort tengah ada function lain, jadi jenguk2 di luar saja..its ok..luar pun cantik juga..hehe...








Gambar kenangan depan Marina..kenapa azam berdiri jauh sangat?? takut awek dia marah la tu..haha


 Disebabkan marina full, kami tukar tempat untuk lunch..GOLF CLUB Cafetaria!! tidak jauh dari Marina..berhadapan ja ni..


masa ni, aku terlalu lapar..amboi gembira betul kawan2 aku ni hehe.dorang kasih ketawa itu udang mungkin.hehe
Menu: udang masak butter, kangkung belacan dan sup telur +jagung..yummy.. hehe 
harga berbaloi dengan suasana tenang ketika ini, tempat yang bersih dan boleh relax..sebelum tengah hari. sebab waktu tengah hari, tempat ini penuh dengan orang ramai juga..


tourist dari ranau Man & Azam..juga our photographer..

sempat bergambar di depan golf club sebelum bergerak ke destinasi seterusnya.


Masa  berlalu dengan pantas, kami ingat boleh singgah di TINDAKON DAZANG BEACH..tapi tidak sempat, atas permintaan man & azam kami memilih BAVANGGAZO sebagai destinasi terakhir..jujurnya, aku pun pertama kali datang melawat di longhouse Bavanggazo ni..

Dari kudat..belok kanan masuk jalan Tinangol.

 
 selepas mendaftar di pondok pendaftaran..kami berehat disini INGKODON atau pelamin kaum rungus, belek belek tiket dengan rasa bangga dapat student price (RM2.00)..hehe

 




Baca...sejarah hidup pengasas tempat ini..MUST READ!!
view dalam longhouse kalau penat boleh berehat di dalam longhouse, santai dengan angin bertiup sepoi sepoi bahasa...(^_^)

Gambar dibawa ini gambar yang man & azam snap di longhouse ini,  aku tidak tahu dah  cerita selepas ini sebab masa ini aku tengah berehat di kusyen  gambar atas haha



kraftangan dan aksesori original dari kaum Rungus


pemandangan dari atas Longhouse


kafe yang berhampiran. di belakang Longhouse


LONGHOUSE...cantik pula..tersusun bergitu (^_^)


Gambar di bawa ini gambar didalam Longhouse, kalau  fobia dengan ketinggian jangan berjalan sorang2 ya..haha
ada juga bilik disediakan di dalam ini kalau mahu menginap...





sampai di sini jak..hehe berjalan pun penat dah masa pun singkat.apa pun rasa seronok juga..kalau mahu lagi..boleh lah arrange trip ke kudat..banyak lagi tempat yang best...

THE END TRIP TO KUDAT







Isnin, 26 Ogos 2013

sembelit


Assalamualaikum dan hai..hai..
 
 
Siapa  pernah mengalami sembelit? buang air besar tidak lawas?? oh!! Derita tidak terhingga duduk dalam toilet lama-lama..ah pernah kan..hahaha mari cuba DUA tips dibawa ini..mudah-mudahan berkesan insyaallah..
 
TIPS pertama Senang saja..korang bangun pagi sebelum atau selepas solat subuh, korang duduklah minum air kosong/putih banyak-banyak,..bagi masa perut kita ini menerima penangan air sejuk yang asli (suhu bilik)..bagi yang bekerja bangunlah lebih awal yer...insyaallah dalam beberapa minit korang rasa mahu buang semuanya..hehe JANGAN TANGGUH LAGI terus ja pergi toilet...
 
TIPS kedua~ makan buah-buahan yang banyak serat, antaranya buah naga @ dragon fruit @ pitaya. makan sebanyak mungkin buah spesis ini, ..insyaallah berkesan
 
How to Eat Dragon Fruit ~ cara makan buah naga buat korang yang belum kenal buah naga ini.
 
 
Banyak lagi tips2 mencegah sembelit ini bolehlah korang klik DI SINI, hehe...baca jangan tidak baca...setakat ini aku cuba  dua tips diatas, Alhamdulillah..berhasil hahaha


p/s: Buah Naga mahal..sebiji boleh mencecah RM7.00 . Jadi tanamlah buah naga..kompen boleh untung..hehe

Selasa, 20 Ogos 2013

Geng Bingolon


9hb ogos 2013 perkahwinan kawan aku yang pertama aku Berjaya hadiri. Perasaan yang sukar untuk digambarkan. Dulu masa sekolah menengah sama-sama belajar kini aku menyaksikan dia duduk di pelamin  digandingkan bersama wanita pilihan hatinya. Happy..(^^) bila aku agaknya duduk mcm ni..


 Dari kiri : man, azam, ??? , viviana (pengantin perempuan) ryan(kawan aku a.k.a pengantin lelaki) aku, ROS mawar (my old friend)

Sebelum balik, kami sempat berkunjung di pantai Kampung Bingolon..wahhhhhh best!!! Angin bertiup dari laut Sulu…mungkin..OR laut china selatan..whatever (^^)


                   Rasa macam pantai ini aku yang punya..HAHA

semoga dapat berkunjung lagi disini..tapi WARNING jalan pergi kampung Bingolon too bad. Perlu penambahbaikan dan naik taraf!!!


* GENG BINGOLON ----> to be continue ~TRIP to KUDAT

Rabu, 14 Ogos 2013

Anjing Rumahku


Kali ini rumah aku didatangi seekor anjing  jantan yang berwarna putih bertompok hitam de bahagian belakang. Mempunyai ekor yang panjang dan telinga berwarna hitam. Keluarga aku tidak pernah pun mengambil anjing sebagai haiwan peliharaan selama aku hidup, paling ada pun kucing, ayam, itik dan kerbau haha, tu masa duduk di kampung ketika masa dahulu. Bila pindah di pekan, anjing-anjing di kawasan perumahan aku tidak payah diundang, banyak anjing liar yang datang, ada yang baik ada yang jahat…kalau aku, memang takut anjing, kecik-kecik dulu banyak kali kena serang anjing..hehe trauma..

Kali ini anjing yang mencuba nasib dirumah aku, kira baik dan setia juga, mana tidak, bila ada anjing lain cuba datang masuk kawasan rumah mesti menyalak…orang yang lalu lalang di depan rumah aku pun takut, anjing ni selalu bising. Kalau difikirkan bagus juga untuk keselamatan.  Anjing ni pun kira pandai juga ikut bapa aku pergi  kerja maklumlah, rumah dengan pejabat bapa aku dekat ja..500 m.Mengikut keterangan bapa aku, anjing ini menjaga kereta bapa aku di parking kereta. Patutlah aku tidak nampak anjing ini  masa bapa aku kerja.

Bila kami sekeluarga pergi tempat yang jauh, mulalah anjing ini mengejar kereta bapa aku sampai di simpang tiga keluar pergi jalan utama. Bila balik rumah pula, anjing ini setia menunggu depan pintu pagar.Dari jauh dengar bunyi kereta bapa aku, anjing ini mula libas-libaskan ekornya..dan telinganya diturunkan…aku fikir..oh! manjanya…hehe tapi disebabkan dalam agama melarang , aku batalkan niat ja mahu pegang anjing ini, lagi pun takut dekat2 dengan anjing ini..HAHAHA…tetapi jangan salah sangka agama melarang ada kebaikan, boleh pegang anijng tapi kena samak, kalau aku lebih baik jangan pegang. (^_^)

Teringat mula-mula anjing ini datang rumah, Nampak badannya berkurap dan kurus.  Setelah sekian lama tinggal di rumah aku, aik! gemuk dah anjing ini, kurap pun hilang…hehe ketara sangatlah rumah aku banyak sisa makanan untuk anjing ini makan. Kadang2 bapa aku rajin juga bagi anjing ini makanan berprotin tinggi. Apa lagi makin sukalah anjing ini…


Dalam semua hal ada juga keburukan, anjing ini ada juga buruknya, kadang2 buat mak aku pula hilang sabar, mana tidak hampir setiap hari mak bapa aku pergi samak semua anak tangga, anjing ini suka sangat lepak di anak tangga..hehe .bapa aku mula sayang dengan anjing ini, bapa aku selalu ajar anjing ini, supaya jangan tidur di atas tangga. Sekarang anjing ini semakin faham pula, aku tidak pernah lagi Nampak dia tidur atas tangga selalu anjing ini tinggal bawah  rumah, kalau tunggu bapa aku pulang pun, anjing ini lepak di depan rumah. wujud juga anjing macam ini kan,…ingatkan cerita semata-mata…kali ini berlaku dalam hidup aku sendiri. (^_^) aku mahu  bagi nama dia  Tompok…apa-apa pun haiwan pun ada perasaan dan hak untuk hidup lebih baik.

Sayangi dan hargai haiwan disekeliling kita. (^_^)

Selasa, 6 Ogos 2013

Hari semalam


5 ogos, maknanya lagi 2 hari syawal menjelang tiba. Sedih bila fikirkan, ramadhan berlalu lagi, adakah diri ini masih ada kesempatan menyambut bulan ramadhan tahun 2014?? Namun hati masih bersyukur masih bernyawa saat ini...bumi kudat ini sudah 2 hari hujan, syukur tiada berlaku banjir dimana-mana. Cuaca terasa sejuk sekali, hujan dan angin bertiup diluar....bangga tengok adik2 masih bersemangat datang sekolah. Sedangkan, kawan2 mereka dari sekolah lain banyak yang sedang bercuti ganti sempena sambutan aidilfitri...
Lonceng sekolah berbunyi, menandakan tamat persekolahan hari ini. Guru Besar meminta aku keluar dipintu pagar sekolah membantu murid-murid sekolah balik dan naik kereta dengan selamat disebabkan hujan.
Aku membantu pengawal keselamatan mengiringi murid sekolah masuk ke kereta masing-masing, bergilir2 aku payungkan budak2 ni keluar. Rasa cemburu pula, masa aku sekolah rendah dulu, aku dan kawan2 tidak pun dilayan baik mcm ini... Seingat aku, hujan, banjir, ribut, kami balik ja berjalan kaki  Paling tidak pun tunggu hujan reda baru balik, tapi kenangan inilah menjadi aset dihari tua, jadi masa aku mengiringi budak2 ini, aku tekad mahu buat yg terbaik, biar saat ini menjadi kenangan berharga buat mereka. Senyum sendirian... (^_^)
 
 




Khamis, 1 Ogos 2013

satuharibulanlapan

Assalamualaikum dan salam ramadhan
&
Salam Aidilfitri
Yang Bakal Menjelang Tiba, juga Ditunggu-Tunggu Semua Insan


Bila aku jenguk-jenguk blog ni, aii..lama betul ownernya tidak update. Last update februari pula ni, ..masa free di office ni, aku pun ambil kesempatan update dan teringin pula kongsi sesuatu disini…hehe

Sudah masuk bulan yang ke-2 aku bekerja disini. Dikelilingi kaum cina..hehe tidak pernah terbayang aku ditempatkan disini memandangkan aku memang tidak faham bahasa cina. Tapi aku cuba berfikiran positif, mesti ada sebab dan hikmahnya bila aku dihantar disini. 

Dari aku mula jejak kaki di sekolah cina ini, hasrat aku mahu belajar bahasa cina sudah ada dan aku pernah luahkan hasrat aku ni didepan guru besar tapi guna nada gurau2 ja masa tu tapi dalam hatiku, aku memang serius hehe guru besar di sekolah ini baik dan prihatin, dia bagi respon positif masa tu.  Ada masa free di pejabat, aku belajar sikit-sikit bahasa cina Tanya guru-guru yang ada.  Tanpa diduga dan diundang penolong kanan 1 sekolah ini bagi aku tutor percuma. Alhamdulillah, Dia memang baik hati dan rajin. Guru-guru lain pula ada juga membantu tapi tidak banyak, maklumlah kerja banyak lepas tu masa disekolah pun setengah hari ja. Aku pula sampai ke petang.

Mula-mula aku belajar hang yu pin yin.. susah juga dan rasa sangat susah terutama belajar 4 jenis suara yang ada dan sebutan, lebih-lebih lagi masa puasa ini, naa sampai kering tekak ... hehe

Sekarang aku mula belajar kumpulan penulisan dan cara menulis cina. Hmm memang banyak kena belajar tapi aku kuatkan semangat juga belajar perlahan-lahan supaya boleh kuasai bahasa cina ini sekurang-kurangnya 3M.

Apa yang aku belajar di alam pekerjaan ni, apa-apa pun kerja yang kita buat atau dapat mesti buat dengan ikhlas... wassalam








Ahad, 24 Februari 2013

Rezeki untuk Mereka


Assalamua’laikum


Allah SWT berfirman yang maksudnya:

“ Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan”
(Al-Baqarah: 168)

Allah SWT berfirman yang maksudnya:
“ Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu rezeki halal lagi baik dan bertakwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman”
(Al-Maaidah: 88)



Orang – orang yang murah rezeki
1. orang bersilaturrahim
2. orang beristighfar
3. orang bertakwa
4. orang berderma di jalan Allah
5. orang yang berkahwin dengan  wanita solehah
6 orang berhijrah demi kebaikan
7. orang yang menolong orang susah
8. orang yang menuntut ilmu kerana Allah dan pembiayanya
9. orang yang menjaga kedua ibu bapa
10. orang yang menjaga anak
11. orang yang menggembirakan keluarga
12: orang yang mengerjakan haji dan umrah
13. orang yang mengerjakan solat
14. orang yang membaca Al-Quran
15. orang yang bertawakal

Sumber: Rezeki bermodalkan Ibadah ( Muhammad Isa Selamat)


Khamis, 21 Februari 2013

Pucuk Jambu


Assalamualaikum

Awal pagi lagi aku cakap tentang pucuk jambu, ini sebab adik kena cirit birit (=D) tunggu apa reaksi dia kalau dia tahu aku talk2 pasal dia hahahahahhahahahah....

Pucuk Jambu sumber : bayuputra.com
Pucuk jambu ada khasiat tersendiri, antaranya merawat cirit birit.  Ia selalu digunakan untuk merawat  sakit perut dan cirit birit. Ah korang bolehlah cuba. senang ja. ^^
Petik pucuk jambu dari pokok jambu, mesti kenal kan pokok jambu mana satu. Kemudian bersihkan dengan air bersih, selepas itu rebus pucuk jambu tu, dah cukup mendidih, ambil air ja, sejukkan dan minum suam-suam. inshaallah sembuh. ^^


p/s: lepas ni mau tanam pokok jambu pula, segan minta dari jiran.  ^^


wassalam

Rabu, 20 Februari 2013

Dinownsool Pokizak


Assalamualaikum

Dinownsool pokizak atau dimelayukan namanya boleh dikenali sebagai “acar peria”. Seperti yang kita sedia maklum, peria ini pahit dan ramai anak-anak muda menolak makanan ini dimeja makan.

Resepi ini disediakan untuk anda yang baru berjinak-jinak dengan sayur ini.
Bahan-bahan
1. Sebiji buah peria
2. Asam jawa
3. ikan masin
4. Halia
5. Garam
6. Sedikit MSG





Cara-cara
Hiris buah peria secara nipis lebih kurang 1cm dan rendam dengan air garam untuk seketika bagi mengurangkan rasa pahit. Garam boleh digantikan dengan limau nipis (lagi sedap). Sambil menunggu, bakar ikan masin sehingga masak, kemudian cuci ikan masin untuk hilangkan hitam-hitam kesan dibakar dan potong. Selepas peria dan ikan masin yang dibakar siap, campurkan kedua-duanya ke dalam mangkuk, campurkan halia sedikit dan masukkan garam dan MSG secukup rasa . Jangan bubuh banyak garam, ikan masin sudah cukup masin. Untuk menambahkan rasa sedap, bolehlah ditambahkan dengan cili padi mengikut kesukaan anda. Untuk menaikkan aromanya pula tambahkan daun selasih atau Lompodos dalam bahasa rungus.  Selepas tu simpan seketika dan dinownsool pokizak sedia dihidangkan...sedap cubalah sendiri. (^_^)

wassalam.


Daisypath - Anniversary

Lilypie - First Birthday