Jumaat, 6 September 2013

Trip to KUDAT



Trip to KUdat bermula disini... (^_^)
 
Destinasi pertama   ESPLANAD SIDEK KUDAT.

 Jalan raya Bandar kudat...

 
 love Our Esplanade!!!


Disini bOLEH juga menikmati pemandangan laut dan bukit bukau yang cantik 
salah satu tempat yang boleh relaxkan minda di kudat..



                                         

 Pemandangan di awal pagi..kebetulan hari mendung dan hujan..jadi tidak dapat menikmati keindahan langit kebiruan dan bukit kehijauan...subhanallah Allah tu Maha Kaya.. (^_^)

 

 

 
Esplanad kudat yang mempunyai keunikan tersendiri..I LOVE KUDAT!!
 

sebelum pergi ke tempat lain, kami sempat mengambil gambar sebagai kenangan di menara jam esplanad sidek..




 Destinasi ke-2..TOMBORUNGUS...bukan rezeki..masa bawa man & adam disini hari sabtu pula..

Tamu @ Pasar bermula hari selasa sehingga Tengah hari Rabu setiap minggu, masa yang panjang dan kawasan juga besar, barang-barang dan makanan juga pelbagai...semua dijemput hadir..hehe  lai..lai..


Kelapa terbesar yang wujud di kudat haha..with my dear friends..


Dataran Tomborungus...

  Destinasi ke-3..Marina resort kudat. kami plan makan tengah hari disini, nasib tidak menyebelahi kami, Marina Resort tengah ada function lain, jadi jenguk2 di luar saja..its ok..luar pun cantik juga..hehe...








Gambar kenangan depan Marina..kenapa azam berdiri jauh sangat?? takut awek dia marah la tu..haha


 Disebabkan marina full, kami tukar tempat untuk lunch..GOLF CLUB Cafetaria!! tidak jauh dari Marina..berhadapan ja ni..


masa ni, aku terlalu lapar..amboi gembira betul kawan2 aku ni hehe.dorang kasih ketawa itu udang mungkin.hehe
Menu: udang masak butter, kangkung belacan dan sup telur +jagung..yummy.. hehe 
harga berbaloi dengan suasana tenang ketika ini, tempat yang bersih dan boleh relax..sebelum tengah hari. sebab waktu tengah hari, tempat ini penuh dengan orang ramai juga..


tourist dari ranau Man & Azam..juga our photographer..

sempat bergambar di depan golf club sebelum bergerak ke destinasi seterusnya.


Masa  berlalu dengan pantas, kami ingat boleh singgah di TINDAKON DAZANG BEACH..tapi tidak sempat, atas permintaan man & azam kami memilih BAVANGGAZO sebagai destinasi terakhir..jujurnya, aku pun pertama kali datang melawat di longhouse Bavanggazo ni..

Dari kudat..belok kanan masuk jalan Tinangol.

 
 selepas mendaftar di pondok pendaftaran..kami berehat disini INGKODON atau pelamin kaum rungus, belek belek tiket dengan rasa bangga dapat student price (RM2.00)..hehe

 




Baca...sejarah hidup pengasas tempat ini..MUST READ!!
view dalam longhouse kalau penat boleh berehat di dalam longhouse, santai dengan angin bertiup sepoi sepoi bahasa...(^_^)

Gambar dibawa ini gambar yang man & azam snap di longhouse ini,  aku tidak tahu dah  cerita selepas ini sebab masa ini aku tengah berehat di kusyen  gambar atas haha



kraftangan dan aksesori original dari kaum Rungus


pemandangan dari atas Longhouse


kafe yang berhampiran. di belakang Longhouse


LONGHOUSE...cantik pula..tersusun bergitu (^_^)


Gambar di bawa ini gambar didalam Longhouse, kalau  fobia dengan ketinggian jangan berjalan sorang2 ya..haha
ada juga bilik disediakan di dalam ini kalau mahu menginap...





sampai di sini jak..hehe berjalan pun penat dah masa pun singkat.apa pun rasa seronok juga..kalau mahu lagi..boleh lah arrange trip ke kudat..banyak lagi tempat yang best...

THE END TRIP TO KUDAT







Daisypath - Anniversary

Lilypie - First Birthday