Jumaat, 27 November 2015

Tambah susu badan

Antara masalah yang dihadapi ibu yang menyusukan anak ialah susu kurang. Banyak maklumat boleh kita dapat bila dunia di hujung jari ini..macam2 bahan bacaan cuma perlu berhati-hati. Feveret aku babycenter.com hehe..memang tiap minggu baca sebab subscribe guna email..ada juga dapat info dari kengkawan, ibu bapa dan kenalan sepintas lalu..kenalan yang kita jumpa masa nak jumpa doktor..di klinik sempat jugalah nak sembang2 sambil menunggu giliran..hehe

Pelbagai cara nak tambah susu badan ini..

1.Air susu campur dengan kurma(blend) kalau takde blender boleh campur je, biarkan sekejap..dan minum
2.Lobak putih ---> kebanyakan ibu rebus jer..boleh kita tumis dengan minyak yang paling minimum, sedapp..jangan risau, lain kali aku kongsi resepi.
3.Durian *kawan cuba yang ini, katanya air susu macam baru lepas pantang..
4.Sup ayam

Mengikut pengalaman, susu kurang mungkin disebabkan diet yang tidak seimbang dan makan tidak teratur. Faktor lain kurang rehat dan tekanan. Jadi kita cuba elakkan semua ini. Kalau nak kekalkan susu badan yang banyak kita kena rajin makan, tidak boleh skip sarapan pagi, minum pagi, makan tengah hari, minum petang dan makan malam. Boleh tambah dengan minum malam. masa makan malam pula jangan terlalu lewat, makanlah sekitar jam 7. Berkat usaha, susu tidak kurang untuk si comel. insyaallah

Diet pula, kurangkan makan makanan berminyak, pedas dan jangan terlalu makan makanan berasaskan protein terutamanya telur..ini kerana kita berjaga-jaga takut baby kita tu alergik, timbul masalah bisul dan nanah...Sekarang aku pantang makan telur, sebabkan baby aku alergik, dah 2 bulan pantang telur, bisul pun dah kurang timbul dan hampir takde. lepas ni tak berani aku nak makan ketam, udang dan sewaktu dengannya...

Bila kita dah berjaya tambahkan susu badan, satu perkara kita kena ingat bagi ibu beastfeeding, kadang2 baby kita tak habis minum. Jadi penting kita perah air susu supaya tidak rasa sakit dan timbul masalah lain. Boleh pam ataupun perah guna tangan. Air susu perahan boleh kita simpan dalam freezer dan bagi baby minum kemudiannya..kalau baby tak pandai minum dari botol susu, boleh guna sudu, picagari ataupun cawan.

Semoga berjaya ibu ^^




Menyambut kelahiran si comel part 3


Entry ini sekadar nak kongsikan pengalaman sendiri kalau ada kurang tu,maklumlah aku pun manusia biasa-biasa jer..

Mesti mom to-be ni tengah risau,berdebar-debar menunggu kelahiran si comel. normal semua ibu pun rasa mcm tu..tidak kira anak keberapa pun, yang bezanya cara kita handle perasaan. Sebelum nak admit hospital ni, mama kena sediakan barang dalam kereta siap-siap atau letak di satu sudut supaya senang nak angkut bila tiba saat dinanti..ada banyak sebab kenapa admit hospital ni...ada awal, lambat dan tepat2 masa due..kita doa jer yang baik-baik.

First, bakal mama ni kena tahu tanda-tanda awal bersalin, rajin-rajinlah belajar cari info..paling senang nak tahu sakit belakang teramat sangat sakitnya,sakit bawa tu mcm period tak lancar, keluar darah, pecah air ketuban..hah pecah air ketuban ini 1 dari 10 wanita bersalin jer boleh terjadi, biasa doktor yang pecahkan..jadi kalau ikutkan akulah yang satu tu hehe..lagi satu jangan salah faham, pecah air ketuban ke, keluar darah ke.. baby tu tidak terus keluar..dia ambik masa terutama bersalin pertama kali, ikut badan masing2...ada cepat ada lambat, jadi pentingnya doa ketika itu, orang disisi, ketenangan, kesabaran, kekuatan, dan ketahanan..masa itulah kita rasa kesakitan bersalin yang sebenarnya.kalau nak tahu, sakitnya tu ikut ketahanan masing2 ada boleh tahan, ada tidak. cubalah bertahan sedaya mungkin...

sebelum bersalin
--->baring mengiring ke kiri
--->banyak berjalan
--->jangan teran baby keluar
--->makan tambah tenaga
--->cek air ketuban*bagi yang leaking
--->jangan bersendirian, berbual dengan teman sebelah
--->zikir dan doa
--->pastikan baju baby dah ready
--->sentiasa tenang
--->solat

ketika bersalin
--->tenang
--->ikut arahan dokor atau nurse
--->teran baby dengan cara betul( dagu di dada, tangan tarik peha ke arah kepala)*penting untuk elak koyakan yg teruk

selepas bersalin
--->Susukan baby secepat mungkin
--->kencing*penting kecutkan rahim
--->urut breast dan tuam dengan air suam*lancarkan pengaliran air susu
--->bedung bayi dengan cara yang betul*elak baby menangis kuat
---> makan untuk pulih tenaga
--->minum air suam
--->berjalan

bakal ibu, mama diluar tu rajin2lah bertanya pada ibu-ibu yang senior jadi bolehlah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan nanti.

selamat menjadi ibu^.^


Rabu, 25 November 2015

menyambut kelahiran si comel part 2


Alhamdulillah, aku dah selamat bersalin 14 jun lepas, nak diceritakan pengalaman pertama ni tak tahulah nak mula dari mana, yang penting selamat. Puteri sulung lahir 2.8kg jam 12 thg hari hehe.Masa tu suami tidak dapat temankan dalam labour room, keluarga lain pun tak boleh masuk sebabnya bukan masa melawat, jadi aku memang sorang2 larr.. Lepas ni aku dah maklum semua apa yang perlu dbawa di hospital, apa yang perlu dibuat bila sambut kelahiran ni.Bakal-bakal ibu diluar sana terutama yang buat kali pertama, sabar dan tenang itu penting. ni bukan sekadar kata-kata.....

Bagi bakal ibu yang tengah cari info tentang barang nak bawa masuk hospital, sini aku boleh bagi tips serba sedikit hehe..sekadar berkongsi pengalaman.

Barang yang perlu dan sangat perlu bila admit hospital selama 2 hari 1 mlm(kalau bernasib baik lepas bersalin boleh balik, tetapi  kali pertama kena stay dulu)

bayi
-->baju lengan panjang(4 pasang)
-->baju lengan pendek (4pasang)
-->kain bedung (3 helai)
--->lampin kain(20 helai)* ini kalau nak guna lampin pakai buang bawa sikit jer, tapi newborn lebih baik pakai lampin ni senang nak monitor kencing berak
-->selimut baby(3 helai)
-->towel besar and nipis+selesa(5 helai)*boleh guna bedung baby(safe budget);
-->sarung tangan dan kaki(3 pasang)
--->topi(3 helai)
--->barut baby (5 helai) *lebih pun ok
--->wet tissues free alcohol
--->1 pack diapers newborn*aku guna mamypoko bagi backup kalau2 lampin tak cukup, tapi masa tu memang tak cukup sebab bawa 10 helai je...baby pun berak banyak kali
--->minyak kayu putih*minyak lain boleh
--->tuala kecil saiz sapu tangan* penting untuk kita lap2 badan baby sebab lepas lahir baby kan dia berpeluh  bila tidur boleh kita lap2 badan dia sikit bagi selesa..nanti esoknya nurse tolong mandikan pula

mama
-->pad* boleh guna biasa. bawa sebanyak mungkin sebabnya nanti selalu tukar
-->kain batik (2 helai)
--->tudung kepala
--->baju nursing friendly * nanti senang nak bagi susu badan, boleh guna bila nak balik rumah nanti
--->towel, pencuci muka, berus gigi dan sewaktu dengannya jangan lupa bawa hehe

Lain-lain
--->thermos*  bawa besar sikit, ni wajib boleh kita simpan air panas- penting untuk kegunaan dalam toilet dan baru bersalin ni kena rajin minum air suam, supaya rahim cepat kecut dan elak kejadian darah beku
--->biskut dan milo*ikut citarasa penting untuk tambah tenaga


masa aku admin hospital tu jer aku bawa, ada juga yang tak cukup jadi aku bagi cukup dalam list aku ni. Bakal ibu diluar sana, semoga selamat bersalin.^^ nikmatilah anugerah Allah swt ni



Daisypath - Anniversary

Lilypie - First Birthday