Selasa, 10 Februari 2015

Haemoglobin cukup cukup makan??


Ibu yang hamil, mengandung ni salah satu masalah HB kurang...adalah tu kadar bacaan tersendiri. Bagi ibu mengandung kalau tidak silap normal 10-15gram/dl. 11 lebih tu kira cukup2 makan tu sbb apa..risau hb tetiba menurun bawa sepuluh..bahaya tu nanti boleh diserang anemia..
semalam baru check up..wahh hb maintain 11gram/dl..nurse dah bg pil macam2 ni, sebenarnya malas mau makan pil2 ni, susah sangat ditelan, macam tersekat2 di tekak huhu..insaf insaf lepas ni kena makan pil iron tu ikut jadual..

2 jam lepas makan
30 minit sebelum makan
(nurse bg taw, lepas minum susu pun kena tunggu 2 jam baru telan iron tu..ok )

lepas check up tu, terus google makanan apa yg boleh tambah hb..banyak jga sebenaranya,mencari tu susah terutama buah delima tu..jus pun jadilah..

1. pisang
2. bayam
3. hati 
4. kurma
5. kekacang
6. daging merah
7. brokoli
8. telur
9.oat
10.buah delima
11. madu
12. kismis
13. buah delima

Senarai ni baca kat siraplimau. com ~ 13 makanan tambah darah ketika hamil~ baca dan faham betul2. Rasanya banyak2 senarai tu kekacang dan hati tu tidak boleh ambil banyak2, sebab kekacang ni boleh menyebabkan alergik, hati pula ia kan organ kurang baik untuk kesihatan kalau berlebihan.. baru pagi tadi minta hubby beli, 2kg lagi tu..masak pelahan2 seminggu 3 kali habis la tu.. 


Tapi hb cukup2 makan masa tu bukan apa, mungkin masa tu mengantuk, tidak cukup tidur , bgn pagi sarapan ala kadar saja..minum susu, dan beberapa suap nasi goreng kosong.
next time sebelum pg check up, makn byk zat besi dulu..nurse pun bg taw macm tu, untuk mengelak dapat bacaan hb rendah...

terima kasih bagi tips hahaha~

*lepas ni sebulan sekali dapat injection, sebulan sekali kebas2 tangan huhuhu


Daisypath - Anniversary