Assalamualaikum
Resepi ini disediakan untuk anda yang baru
berjinak-jinak dengan sayur ini.
Bahan-bahan
1. Sebiji buah peria
2. Asam jawa
3. ikan masin
4. Halia
5. Garam
6. Sedikit MSG
Cara-cara
Hiris buah peria secara nipis lebih
kurang 1cm dan rendam dengan air garam untuk seketika bagi mengurangkan rasa
pahit. Garam boleh digantikan dengan limau nipis (lagi sedap). Sambil menunggu,
bakar ikan masin sehingga masak, kemudian cuci ikan masin untuk hilangkan hitam-hitam
kesan dibakar dan potong. Selepas peria dan ikan masin yang dibakar siap,
campurkan kedua-duanya ke dalam mangkuk, campurkan halia sedikit dan masukkan
garam dan MSG secukup rasa . Jangan bubuh banyak garam, ikan masin sudah cukup
masin. Untuk menambahkan rasa sedap, bolehlah ditambahkan dengan cili padi
mengikut kesukaan anda. Untuk menaikkan aromanya pula tambahkan daun selasih
atau Lompodos dalam bahasa rungus. Selepas
tu simpan seketika dan dinownsool pokizak sedia dihidangkan...sedap cubalah
sendiri. (^_^)
wassalam.